رضا شاکرین؛ عباس طلوعی اشلقی؛ رضا رادفر
دوره 24، شماره 4 ، دی 1399، ، صفحه 19-47
چکیده
مشتریان مهمترین منابع شرکتهای خدماتی محسوب میشوند و بنابراین تردیدی نیست که شرط دستیابی به سودآوری شرکتهای بیمه، در گرو تجزیهوتحلیل مسائل مربوط به رضایت مشتریان و افزایش میزان بهرهوری خدمتدهندگان است. یکی از مهمترین عواملی که شرکتهای بیمه در ارتباط با رضایت مشتریان در زمینۀ ارائۀ خدمات بیمهای با آن مواجه هستند، ...
بیشتر
مشتریان مهمترین منابع شرکتهای خدماتی محسوب میشوند و بنابراین تردیدی نیست که شرط دستیابی به سودآوری شرکتهای بیمه، در گرو تجزیهوتحلیل مسائل مربوط به رضایت مشتریان و افزایش میزان بهرهوری خدمتدهندگان است. یکی از مهمترین عواملی که شرکتهای بیمه در ارتباط با رضایت مشتریان در زمینۀ ارائۀ خدمات بیمهای با آن مواجه هستند، کاهش مدت زمان فرایند صدور بیمهنامه به مشتریان میباشد. این موضوع بهندرت مورد توجه شرکتهای بیمه قرار گرفته است، از اینرو در این پژوهش سعی شده است با استفاده از شبیهسازی از سیستم موجود و مشاهدۀ نتایج مدل شبیهسازی شده، راهحلی ارائه گردد تا مدت زمان فرایند صدور بیمهنامه بهبود یابد.
پس از تدوین مدل در محیط نرمافزاری، نتایج حاصل از اجرای مدل شبیهسازی پیشامد گسسته تحلیل شد و جهت اعتبارسنجی مدل، مورد آزمون قرار گرفت و پس از آنکه مدل شبیهسازی شده معتبر تشخیص داده شد، نسبت به تدوین سناریوهای بهبود سیستم اقدام شد. نتایج نشان داد، با تغییر در هریک از پارامترهای تعداد کاربران مشغول به صدور بیمهنامه، زمان مراجعۀ مشتریان به پزشک متخصص و مدت زمان جوابدهی آزمایشهای تخصصی و زمان مراجعۀ نماینده بیمه به واحد صدور بیمهنامه، مدت زمان انجام فرایند صدور بیمهنامه کاهشیافته و در نهایت منجر به بهبود فرایند خدمتدهی و افزایش میزان بهرهوری خواهد شد که حکایت از اثربخش بودن تکنیک شبیهسازی پیشامد گسسته و گسترش روشهای مطالعۀ عملیاتی در حوزه خدمات دارد.
پرهام عظیمی؛ سیدخلیل الله سجادی
دوره 18، شماره 4 ، دی 1393، ، صفحه 65-86
چکیده
از مهمترین اهداف پیش روی بانکها میتوان به مشتریمداری از راه کاهش مدت زمان انتظار مشتریان در شعب اشاره کرد. یکی از راهحلهای ممکن برای این مشکل، بهکارگیری ترکیب مناسبی از تعداد تجهیزات و امکانات است که بهکارگیری بیش از نیاز در این خصوص منجر به هزینه اضافی برای بانک میشود. این مقاله با مدلسازی ریاضی، بهکارگیری ابزارهای ...
بیشتر
از مهمترین اهداف پیش روی بانکها میتوان به مشتریمداری از راه کاهش مدت زمان انتظار مشتریان در شعب اشاره کرد. یکی از راهحلهای ممکن برای این مشکل، بهکارگیری ترکیب مناسبی از تعداد تجهیزات و امکانات است که بهکارگیری بیش از نیاز در این خصوص منجر به هزینه اضافی برای بانک میشود. این مقاله با مدلسازی ریاضی، بهکارگیری ابزارهای فراابتکاری و شبیهسازی به دنبال تعیین ترکیب بهینه تعداد تجهیزات و امکانات شعب بانک میباشد.
مقاله حاضر از یک مدل ریاضی با دو تابع هدف کمینهسازی تشکیل شده است. برای حل مدل در هر مرحله جوابی موجه شبیهسازی شده است که به عنوان ورودی به روش فراابتکاری تبرید انتخاب میشود. سپس الگوریتم تبرید در همسایگی این جواب، جواب موجه بهتری شناسایی میکند که در ادامه این جواب شبیهسازی میشود. این چرخه تا جایی تکرار میشود که جواب یا سناریوی بهینه انتخاب شود. در این روش با در نظر گرفتن محدودیتهای مسئله، سناریوهای ممکن به کمک الگوریتم تبرید با نرمافزار MATLAB تولید و به کمک نرمافزار شبیهسازی ED در 50 مرتبه 8 ساعته اجرا میشود. در این مقاله یکی از شعب بانکی خصوصی مورد بررسی قرار گرفت و سناریویی که در آن 4 عدد باجه ریالی، 2 عدد باجه ارزی، 3 عدد باجه تسهیلاتی و دو عدد دستگاه خودپرداز میباشد، با کمترین هزینه به عنوان سناریو بهینه انتخاب شد.
اکبر قدردان؛ هایده متقی
دوره 18، شماره 4 ، دی 1393، ، صفحه 161-181
چکیده
بسیاری از سازمانها از روشهایهای تولید ناب به صورت جداگانه برای حذف اتلافها بهره بردهاند. اما در برخی موارد علیرغم صرف هزینههای کلان برای پیادهسازی این روشها، منافع حاصل از آن را محقق سازند. به همین دلیل ایجاد مکانیزمی به منظور جهتدهی استفاده از تکنیکهای تولید ناب و همچنین توجیه مدیران نسبت به فواید ناشی از کاهش اتلافها، ...
بیشتر
بسیاری از سازمانها از روشهایهای تولید ناب به صورت جداگانه برای حذف اتلافها بهره بردهاند. اما در برخی موارد علیرغم صرف هزینههای کلان برای پیادهسازی این روشها، منافع حاصل از آن را محقق سازند. به همین دلیل ایجاد مکانیزمی به منظور جهتدهی استفاده از تکنیکهای تولید ناب و همچنین توجیه مدیران نسبت به فواید ناشی از کاهش اتلافها، قبل از اجرای واقعی تکنیکها بسیار حایز اهمیت است. نقشهبرداری جریان ارزش و شبیهسازی، دو تکنیکی است که این امر را محقق میسازد. در این مقاله براساس یک مطالعه موردی، نخست با استفاده از نقشهبرداری جریان ارزش به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تولید ناب، اتلافها و فرصتهای بهبود شناسایی و به صورت سیستماتیک برای کاهش هر یک از این اتلافها، ابزارهای تولید ناب معرفی شد. سپس وضعیت موجود و وضعیت بهبود یافته با نرمافزار Arena شبیه سازی گردید. در نهایت با اجرای مدلهای شبیهسازی، وضعیت موجود و بهبود یافته، خروجیهای دو سیستم براساس معیارهای کلیدیِ زمان تحویل تولید، موجودی در جریان ساخت و حملونقل غیر ضروری مقایسه شد. نتایج تحقیق نشان از کاهش چشمگیری در منابع اتلاف بود.
حنان عموزاد مهدیرجی؛ محمد مدرس یزدی؛ علی محقر؛ احمد جعفرنژاد
دوره 18، شماره 1 ، خرداد 1393، ، صفحه 171-191
چکیده
هدف از مدیریت زنجیره تأمین، بهبود فعالیتهای مختلف اجزا و سطوح یک زنجیره تأمین بهمنظور بهبود وضع کلی سیستم زنجیره تأمین است. ممکن است بین اهداف اجزا و سطوح مختلف در جهت رسیدن به اهداف کلی زنجیره تأمین، تضاد و تناقضهای بسیاری مشاهده شود که این اختلالات و تناقضها به مرور زمان منجر به کاهش قدرت و رقابتپذیری زنجیره تأمین خواهد ...
بیشتر
هدف از مدیریت زنجیره تأمین، بهبود فعالیتهای مختلف اجزا و سطوح یک زنجیره تأمین بهمنظور بهبود وضع کلی سیستم زنجیره تأمین است. ممکن است بین اهداف اجزا و سطوح مختلف در جهت رسیدن به اهداف کلی زنجیره تأمین، تضاد و تناقضهای بسیاری مشاهده شود که این اختلالات و تناقضها به مرور زمان منجر به کاهش قدرت و رقابتپذیری زنجیره تأمین خواهد شد. در تحقیق حاضر سعی شده است تا با استفاده از رویکرد تئوری بازیها و با در نظر گرفتن تعریف و مفهوم تعادل نش، یک مدل همکاری برای زنجیرههای تأمین سهسطحی نامحدود ارائه شود. بهمنظور دستیابی به هدف مذکور، یک زنجیره تأمین سهسطحی با تعداد نامحدودی تأمینکننده، تولیدکننده و خردهفروش مورد نظر قرار گرفته است و با استفاده از مفهوم تئوری بازیها و براساس قرارداد جانبی یا مشارکت در سود، یک مدل همکاری به منظور حداکثرسازی سود کلی زنجیره تأمین طراحی شده است. مدل پیشنهادی از منظر تقعر بررسی، با در نظرگرفتن یک مثال فرضی، سود کلی زنجیره تأمین با استفاده از الگوریتم ژنتیک محاسبه شده و تحلیل حساسیت پارامترهای مدل پیشنهادی با استفاده از طراحی آزمایشها صورت پذیرفته است. در ضمن اعتبار مدل پیشنهادی به کمک رویکرد شبیهسازی و با استفاده از نرمافزار ارنا طراحی و بررسی شده است.
منصور مؤمنی؛ مجید اسماعیلیان
دوره 10، شماره 4 ، اسفند 1385، ، صفحه 231-251
چکیده
در این مقاله سعی شده است تا عدم اطمینان موجود در فرایند تصمیمگیری چند معیاره بررسی و تحلیل شود. در فرایند تصمیمگیری چند معیاره دو نوع عدم اطمینان، رتبهبندی گزینهها را تحت تأثیر قرار میدهد:
1ـ عدم اطمینان موجود در قضاوتها و عناصر ماتریس تصمیم )ماتریسبازده ( بهوسیله توزیع احتمال مربوط به آن بیان میشود، البته فرض اساسی ...
بیشتر
در این مقاله سعی شده است تا عدم اطمینان موجود در فرایند تصمیمگیری چند معیاره بررسی و تحلیل شود. در فرایند تصمیمگیری چند معیاره دو نوع عدم اطمینان، رتبهبندی گزینهها را تحت تأثیر قرار میدهد:
1ـ عدم اطمینان موجود در قضاوتها و عناصر ماتریس تصمیم )ماتریسبازده ( بهوسیله توزیع احتمال مربوط به آن بیان میشود، البته فرض اساسی این است که عدم اطمینان موجود در ماتریس تصمیم در نتیجه شک و تردید تصمیم گیرنده در مورد صحت قضاوتها بوده و در نتیجه عدم توافق تعدادی از تصمیم گیرندگان نمی باشد؛
2ـ عدم اطمینان مربوط به شرایط و خصوصیات آینده محیط تصمیمگیری که بهوسیله مجموعهای از سناریوها بیان می شود.
سناریوها در حقیقت تجزیه شرایط آینده محیط تصمیمگیری به تعدادی وضعیت مجزا میباشد. این نوع عدم اطمینان در فرایند تصمیمگیری چند معیاره کمتر توجه شده است.
هر دو منبع عدم اطمینان میتوانند منجر به نقض شدن رتبهبندیها و کاهش میزان اطمینان تصمیم گیرنده به نتایج به دست آمده شود. با استفاده از روش شبیهسازی میتوان تأثیر هر دو نوع عدم اطمینان را در تعیین وزن نسبی و رتبهبندی نهایی گزینه ها بررسی کرد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که با افزایش میزان عدم اطمینان عناصر ماتریس تصمیم، احتمال نقض شدن رتبهبندیها و عدم اطمینان به آنها افزایش پیدا میکند. در این شرایط میتوان یک تعبیر احتمالی از رتبهبندی نهایی گزینه ها ارائه کرد.