شناسائی الگوی رفتاری مشتریان در بیمه عمر و تشکیل سرمایه با استفاده از تکنیکهای داده کاوی
دوره 20، شماره 4، دی 1395، صفحه 65-94
سجاد شکوهیار؛ علی رضائیان؛ امیر بروفر
چکیده امروزه تعامل شرکتها با مشتریان در قالب مدیریت ارتباط با مشتری به طور قابل توجهی تغییر یافته است. شناسایی ویژگیهای مشتریان مختلف و تخصیص بهینه منابع به آنها با توجه به ارزشی که برای شرکتها دارند، به یکی از دغدغههای اصلی در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری تبدیل شده است. هدف این مقاله ارائه مدل مناسبی جهت بخشبندی مشتریان براساس برخی از مهمترین ویژگیهای مالی، جمعیت شناختی در قالب عوامل مؤثر بر شاخصهای ارزش دوره عمر مشتری (آر.اف.ام) میباشد. در فرایند پیشنهادی این تحقیق که در شرکت بیمه سامان اجرا شده است، پس از تعیین مقادیر شاخصهای مدل آر.اف.ام (RFM) شامل تازگی مبادله، تعداد دفعات مبادله و ارزش پولی مبادله در 180000 مشتری و وزندهی آنها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی، تعداد خوشه بهینه براساس شاخص سیلوئت و نرخ تأثیر شاخصهای آر.اف، ام با استفاده از الگوریتم Two-step انجام شد و در مرحله بعد به خوشهبندی مشتریان با استفاده از روش K-means پرداخته شده است. نتایج مطالعه حاضر، زمینه را برای تحلیل ویژگیهای مشتریان شرکت در سه بخش اصلی فراهم نمود. همچنین با اولویتبندی خوشهها براساس شاخصهای آر.اف.ام، مشتریان کلیدی و با ارزش شرکت مشخص شدند. درنهایت نیز پیشنهادهایی به شرکت برای بهبود سیستم مدیریت ارتباط با مشتری ارائه گردید.
مدل سازی پویای مسائل برون سپاری پروژه های سیستم های اطلاعاتی: شرکت خدمات انفورماتیک
دوره 18، شماره 2، تیر 1393، صفحه 55-84
نیما لطفی فروشانی؛ میثم رجبی نهوجی؛ علی رضائیان؛ حمیدرضا فرتوک زاده
چکیده دلایل متعددی برای شکست پروژههای مختلف درونسازمانی وجود دارد که برخی از مهمترین آنها عدم حمایت مدیریت ارشد، مقاومتهای شدید درونسازمانی، تغییر شرایط اجرا و مقتضیات سازمانی هستند. پروژههای سیستمهای اطلاعاتی نیز در همین قالب، قابل بررسی میباشند. به دلیل اهمیت ویژه این پروژهها و با توجه به تأثیر خاص آنها بر کیفیت و کمیت خروجی سازمان، در این مقاله به دنبال یافتن راهحلهایی هستیم تا احتمال چنین رخدادهایی را در سازمانهای ایرانی به حداقل برسانیم. در همین راستا، شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان بزرگترین شرکت فعال در زمینه بانکداری الکترونیکی در ایران برای مطالعه انتخاب شده است. در این پژوهش با استفاده از مدلسازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویایی سیستم، مسئله برونسپاری پروژههای سیستمهای اطلاعاتی مدل شده و با استفاده از شبیه سازی رفتاری در محیط نرمافزار ونسیم[1]، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با آزمون راهکارهای مختلف در محیط شبیهسازی، سیاستها و راهکارهایی نیز برای بهبود وضعیت پروژههای برونسپاری شده سیستمهای اطلاعاتی ارائه شده است که مهمترین آنها عبارتند از آموزش مستمر، طراحی و استقرار نظامهای گوناگون مدیریتی از طریق تصویب و اجرای آییننامهها و دستورالعملها، کمک به بهبود وضعیت مالی پیمانکاران، رسیدن به زبان و فهم مشترک از پروژه میان کارفرما و پیمانکار و دقت در انتخاب پیمانکار. نقطه افتراق این مقاله با مقالههای قبلی این حوزه، تمرکز بر شکاف عملکردی و برنامهریزی برای رفع آن است. [1]Vensim
تاثیر میزان بلوغ فرایندهای فناوری اطلاعات بر تحقق نیازمندیهای کسب و کار با رویکرد کوبیت ( مورد مطالعه : سازمان فاوا شهرداری اصفهان )
دوره 16، شماره 4، دی 1391، صفحه 63-78
فاطمه درویشی؛ علی رضائیان؛ بهروز قلیچ لی
چکیده در عصر حاضر فناوری اطلاعات و ارتباطات به طور چشم گیری در حال پیشرفت و گسترش بوده و به عنوان یک توانمندساز در اکثر سازمانهای بزرگ مورد توجه قرار گرفته است و دستیابی به اهداف سازمان بدون بکارگیری آن امکان پذیر نمی باشد. هدف نهایی بکارگیری فناوری اطلاعات، تحقق استراتژی ها و اهداف کسب و کار در سازمانهاست. بر همین اساس سازمانها باید با بهره گیری از راهکارهای مناسب فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهت تحقق اهداف خود گام بردارند. بهره گیری مناسب و اثربخش راهکارهای فناوری اطلاعات در سازمان بدون داشتن فرایندهای مناسب در این حوزه امری دشوار خواهد بود. از آنجا که مدل کوبیت، ساختاری ارائه می دهد که فرایندهای فناوری اطلاعات و اطلاعات را به استراتژی و اهداف سازمان و نیازمندیهای کسب و کار مرتبط کرده و روشهای بهینه برنامه ریزی و سازماندهی، اکتساب و پیاده سازی، تحویل و پشتیبانی و نظارت و ارزیابی فناوری اطلاعات را برای اهداف دوگانه مدیریت مخاطرات (برای ایجاد محرمانگی، دسترس پذیری، قابلیت اطمینان و انطباق) و اکتساب منافع و مزایا ( افزایش کارایی و اثربخشی ) یکپارچه می سازد، در این مقاله، ابتدا با استفاده از این چارچوب ارزیابی وضعیت موجود بلوغ فرآیندهای سازمان فاوا شهرداری اصفهان انجام شده و سپس جنبه جدیدی از مدل کوبیت را بررسی و ارتباط بین این اجزای آن را مطرح نموده و به ارائه این مطلب می پردازد که چگونه افزایش سطح بلوغ فرایندهای سازمان مبتنی بر IT می تواند موجب افزایش تامین نیازمندی های کسب و کار گردد .
طراحی مدل تحول سازمانی در مدیریت هزینه مورد زنجیره تأمین گروه صنعتیایران خودرو
دوره 13، شماره 2، تیر 1388، صفحه 159-181
علی رضائیان؛ عباس مقبل با عرض؛ ناصر شاهباز؛ اصغر مشبکی
چکیده امروزه با تشدید فضای رقابتی و تلاش شرکتها در کسب سهم بیشتر از بازار، ضرورت تدوین مدلهای جدید بهمنظور بهکارگیری استراتژیهای رقابتی بیش از پیش احساس میشود. در این راستا، توجه به بحث مدیریت هزینه با هدف جلب رضایت مشتریان از یکسو و حفظ حاشیه سود مورد نظر تولیدکنندگان از سوی دیگر، اهمیت بسزایی یافته است. این پژوهش به منظور طراحی مدل مناسب استراتژی تحول سازمانی در مدیریت هزینه زنجیره تأمین شرکتایران خودرو انجام شده است. پژوهش حاضر با مطالعه مدلهای شناختهشده، تحول و شناسایی مؤلفههای مؤثر درایجاد تحول در مدیریت هزینه و با رویکرد رفتار سازمانی، عوامل مؤثر بر مدیریت هزینه یعنی عوامل رفتاری، ساختاری، رقبا و فناوری را در جامعه تحقیق بررسی کرده است. ازاینرو مدل مفهومیتحقیق به شکل ارتباط میان چهار سازه اصلی تأثیرگذار بر مدیریت هزینه و ده متغیر سازنده این سازهها تببین شده است. در خصوص سازه رفتار، بررسی عوامل تأثیرگذار در سه سطح رفتار فردی، گروهی و سازمانی انجام میشود. همچنین در بخش رقبا، تأثیر تکمنبع بودن و ساختار هزینه شرکتها و در بخش فناوری، تأثیر فناوری اطلاعات و فناوری تولید سنجش میشود. در بخش سازه ساختار نیز بررسی میزان تأثیر پیچیدگی، رسمیت و تمرکز بر استراتژی تحول مدیریت هزینه سنجش شده است. توزیع و بررسی پرسشنامههای جمعآوریشده از میان 41 تولید کننده گرید A در زنجیره تأمین قطعات شرکت ایران خودرو نشان میدهد که از میان عوامل معرفیشده در مدل مفهومی تحقیق، تأثیر رقبا بر مدیریت هزینه تائید نمیشود. همچنین بررسی رفتار تأمینکنندگان نشان میدهد که تنها رفتار تأمینکنندگان در سطح گروهی بر استراتژیهای مدیریت تحول هزینه در سطح سازمانی تأثیرگذار است . همچنین تأثیر ساختار سازمانی بر مدیریت هزینه، تنها بر اساس مولفه پیچیدگی تبیین میشود. ازاینرو باید گفت مؤلفههای رسمیت و تمرکز تأثیر چندانی بر مدل پیشنهادی تحقیق ندارند؛ اما دستاورد اساسی تحقیق تأیید ارتباط میان فناوری و مدیریت هزینه در دو حوزه فناوری اطلاعات و فناوری تولید است.
بررسی موانع کارآفرینی سازمانی: مورد مطالعه، شرکت صنعت چوب شمال
دوره 11، شماره 20، آذر 1386، صفحه 141-159
اسدالله کرد نائیج؛ حسن اکبری؛ علی رضائیان
چکیده بدون تردید سازمانهای عصر حاضر با تحولات و تهدیدهای گسترده ملی، منطقهای و بینالمللی روبهرو هستند و تضمین و تداوم حیات و بقای سازمانها نیازمند یافتن راه حلها و روشهای جدید مقابله با مشکلات است که به نوآوری، ابداع، خلق محصولات یا خدمات، فرایندها و روشهای جدید بستگی زیادی دارد. از این رو سازمانهای عصر حاضر به کارآفرینی سازمانی به دلیل نقشی که در تقویت موقعیت رقابتی سازمانها ایفا میکند توجه خاصی داشتهاند. کارآفرینی سازمانی، شامل پرورش رفتارهای کارآفرینانه در سازمان است که در آن، سازمان شرایطی را فراهم میکند تا کل سازمان و کارکنان آن از روحیه کارآفرینی برخوردار شوند. این مقاله درصدد شناسایی موانع کارآفرینی سازمانی است و تلاش دارد تا ضمن درنظرگرفتن نکات مطروح در رویکرد فرای، وسپر و سایر صاحبنظران، با نگاهی جامعتر و با توجه به عوامل اثرگذار به بررسی موانع کارآفرینی سازمانی بپردازد. موانعی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند، شامل فرهنگ سازمان، نحوه کنترل در سازمان، توجه به سودهای کوتاهمدت و بلندمدت و شیوههای تشویق و ارائه پاداش است. نتایج بهدستآمده بر اساس آزمونهای تی اسیتودنت، آزمون معناداری ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون معناداری بتا در رگرسیون خطی، حاکی از آن است که فرهنگ سازمانی محافظهکارانه، توجه به سودهای کوتاهمدت، اعمال کنترل شدید و شیوههای نادرست تشویق و ارائه پاداش، از موانع اساسی کارآفرینی سازمانی به شمار میروند.
طراحی مدلی برای تغییر رفتار سازمانی با استفاده از ابزار فراگرد تفکر تئوری محدودیتها
دوره 8، شماره 33، شهریور 1383، صفحه 81-110
علی رضائیان؛ مهدی بابای اهری
چکیده بررسی ادبیات «مدیریت تغییر» پیشنیازهایی را برای تغییر موفقیتآمیز پیشنهاد میکند، ولی نحوه دستیابی به آنها را ارائه نمیدهد. در صورتی که این گونه پیش نیازها در برنامه تغییر گنجانده نشوند، فراگرد تغییر با «مقاومت» مواجه شده، به شکست میانجامد. برخی از صاحبنظران استدلال میکنند که در مقاومت مزایایی نهفته است، ولی عدم وجود مدلها و تئوریهای مدیریت تغییر، مانع استفاده از مقاومت میشود. یکی از تئوریهایی که مقاومت را عنصری لازم و مثبت میداند و استدلال میکند که مدیران باید مقاومت را تشخیص داده آن را برای آزمودن و آمادهسازی راهبردها و گزینههای تغییر مورد استفاده قرار دهند تا اجرای موفقیتآمیز و تمام عیار فراگرد تغییر را فراهم آورند «تئوری محدودیتها» است. هدف این مقاله شرح مختصر تئوری محدودیتها و نحوه به کارگیری آن در مدیریت تغییر است. همچنین نحوه شناسایی انواع گوناگون مقاومت در برابر تغییر و چگونگی کنترل آنها در چارچوب این تئوری توضیح داده میشود و در نهایت مدل بهرهگیری از تغییر رفتار با استفاده از ابزار فراگرد تفکر این تئوری طراحی میشود.