سید محسن میرباقری؛ عطاءالله رفیعی آتانی
دوره 26، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 26-45
چکیده
مسأله اصلی در علم مدیریت، تصمیمگیری است و میتوان موفقیت یا شکست هر مدیری را وابسته به تصمیماتش دانست. یکی از روش هایی که میتواند بسیار به صحت تصمیم مدیران کمک کند، تصمیمگیری جمعی است. در این مقاله سعی شده است مفاهیم مرتبط با تصمیمگیری جمعی توضیح داده شود و سپس با استفاده از روش داده بنیاد مهمترین سئوالات مرتبط با این روش پاسخ ...
بیشتر
مسأله اصلی در علم مدیریت، تصمیمگیری است و میتوان موفقیت یا شکست هر مدیری را وابسته به تصمیماتش دانست. یکی از روش هایی که میتواند بسیار به صحت تصمیم مدیران کمک کند، تصمیمگیری جمعی است. در این مقاله سعی شده است مفاهیم مرتبط با تصمیمگیری جمعی توضیح داده شود و سپس با استفاده از روش داده بنیاد مهمترین سئوالات مرتبط با این روش پاسخ داده شوند. در این مقاله با ابزار مصاحبة نیمه ساختاریافته، از نظرات 36 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی استفاده شده است. پس از جمع آوری دادهها از طریق مصاحبه، مؤلفهها به صورت باز، محوری و انتخابی کدگذاری شدهاند. نتایج نشان میدهد که پیرامون پدیده محوری تصمیمگیری جمعی، 35 مفهوم وجود دارد که در قالب 6 دستهی شرایط علّی، شرایط زمینهای، شرایط مداخلهگر، راهبردها و پیامدها قابل تقسیمبندی است. نوآوری مهم این مقاله ارائه مدل تصمیمگیری جمعی با استفاده از روش داده بنیاد است که میتواند اطلاعات مفیدی را بصورت خلاصه به مدیران منتقل کند و به آنها جهت استفاده از این روش، انگیزه دهد.
محمد خادمی کله لو؛ سیدمحمد صاحبکار خراسانی
دوره 26، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 70-93
چکیده
ادبیات نوظهور سرمایه انسانی نقش کارکنان دانشی را بهعنوان یک منبع کلیدی نوآوری در شرکتهای دانشبنیان و نوآور برجسته میکند و بروز قابلیتهای نوآورانه کارکنان را نیازمند برنامههای مداخله گرایانه مدیریتی میداند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مدیریت منابع انسانی در شرکتهای دانشبنیان و نوآور با رویکرد ترکیبی ...
بیشتر
ادبیات نوظهور سرمایه انسانی نقش کارکنان دانشی را بهعنوان یک منبع کلیدی نوآوری در شرکتهای دانشبنیان و نوآور برجسته میکند و بروز قابلیتهای نوآورانه کارکنان را نیازمند برنامههای مداخله گرایانه مدیریتی میداند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مدیریت منابع انسانی در شرکتهای دانشبنیان و نوآور با رویکرد ترکیبی (کیفی- کمی) انجام شده است. بخش کیفی با بهرهگیری از روش فراترکیب صورت گرفت و در نتیجهی طی یک فرایند هفت مرحلهای در مجموع 32 سند بهعنوان نمونه بخش کیفی انتخاب و تحلیل شد. بخش کمی پژوهش نیز به روش توصیفی و بهرهگیری از شیوه پیمایش صورت گرفت. نمونهگیری به شیوه در دسترس انجام شد و 102 نفر از مدیران و کارکنان شرکتهای دانشبنیان و نوآور در پژوهش مشارکت کردند. دادههای حاصل از طی فرایند فراترکیب به شیوه کدگذاری اولیه و ثانویه و دادههای گردآوریشده بخش کمی به کمک نرمافزار SPSS و Smart PLS و در دو بخش توصیفی و استنباطی تجزیهوتحلیل شد. یافتههای بخش کیفی در قالب 8 کارکرد کلیدی و 51 وظیفه مدیران منابع انسانی شرکتهای دانشبنیان و نوآور احصاء و ارائه گردید و نتایج حاصل از پیمایش نیز ضمن تائید برازش الگو، حاکی از آن بود که جبران خدمات و انگیزش؛ آموزش، توسعه و ایجاد محیط یادگیری؛ تیم سازی و مشارکت؛ مدیریت ارزیابی عملکرد؛ مدیریت استعداد و صلاحیت؛ حفظ و ارتقاء کارکنان دانشی؛ شناسایی، جذب و استخدام و سیاست منابع انسانی به ترتیب در زمره مهمترین کارکردهای مدیران منابع انسانی شرکتهای دانشبنیان و نوآور قرار دارند.
محمدعلی ساری؛ حسین اعتمادی؛ سحر سپاسی
دوره 23، شماره 2 ، تیر 1398، ، صفحه 1-27
چکیده
مطابق دیدگاه اطلاعاتی، کارکرد اصلی حسابداری، ارائه اطلاعات و درنتیجه کاهش عدم اطمینان است. برایناساس، محیط اطلاعات داخلی باکیفیت، بهدلیل تسهیل هماهنگسازی طرحریزی مالیاتی بین بخشهای مختلف شرکت و ارائه مستندات به مقامات مالیاتی، ریسک نکول مالیات ابرازی توسط ممیزان مالیاتی را کاهش میدهد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت ...
بیشتر
مطابق دیدگاه اطلاعاتی، کارکرد اصلی حسابداری، ارائه اطلاعات و درنتیجه کاهش عدم اطمینان است. برایناساس، محیط اطلاعات داخلی باکیفیت، بهدلیل تسهیل هماهنگسازی طرحریزی مالیاتی بین بخشهای مختلف شرکت و ارائه مستندات به مقامات مالیاتی، ریسک نکول مالیات ابرازی توسط ممیزان مالیاتی را کاهش میدهد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر کیفیت محیط اطلاعات داخلی بر کاهش ریسک مالیاتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور تفاوت مالیات قطعی با ابرازی شرکتها بهواسطه عدم اطمینان نسبت به تایید مالیات ابرازی، بهعنوان ریسک مالیاتی درنظر گرفته شده است. یافتههای پژوهش بااستفاده از اطلاعات 136 شرکت طی سالهای 1387تا1394 نشان میدهد که عدم اطمینان محیطی، ریسک مالیاتی را افزایش میدهد. همچنین کیفیت سود، دقت برآورد سود، کیفیت و شفافیت گزارشگری مالی ریسک مالیاتی را کاهش میدهد. کیفیت راهبری شرکتی نیز بهعنوان مکانیزم نظارتی محیط داخلی بر کاهش ریسک مالیاتی موثر است. اینیافتهها بیانگر اهمیت شرایط محیطی، فرایند اندازهگیری، گزارشگری مالی و نظارت داخلی بر ریسک مالیاتی میباشد. ازطرفی، در شرکتهای با نرخ موثر مالیات کمتر، ریسک مالیاتی بالاتر است. همچنین محافظهکاری و بازده داراییها تاثیری بر ریسک مالیاتی ندارد. افزون براین، در شرکتهای بزرگتر ریسک مالیاتی بیشتر بوده و اهرم مالی نیز ریسک مالیاتی را افزایش میدهد. یافتههای این پژوهش شواهد جدیدی درباره اثرگذاری کیفیت محیط اطلاعات داخلی بر پیامدهای طرحریزی مالیاتی فراهم مینماید. این یافتهها میتواند در ارزیابی ریسک مالیاتی شرکتها براساس کیفیت محیط اطلاعات داخلی مفید باشد.
امیر بابااکبری ساری؛ محمد قهرمانی؛ کوروش فتحی واجارگاه؛ علی رضا موتمنی
دوره 21، شماره 1 ، خرداد 1396، ، صفحه 93-119
چکیده
پژوهش در حوزه مدیریت دارای ذینفعان متعدد بوده و به منابع مالی و انسانی بسیار زیادی نیاز دارد. الگوهای ارزشیابی اثر پژوهش میتواند به ذینفعان کمک کند تا از آثار سرمایهگذاریها و اقدامهای پژوهشی خود اطمینان حاصل کنند. هدف این پژوهش ارائه الگو برای ارزشیابی اثر پژوهشها در حوزه مدیریت است، بر این اساس 20 الگو با جستجو موضوعی ...
بیشتر
پژوهش در حوزه مدیریت دارای ذینفعان متعدد بوده و به منابع مالی و انسانی بسیار زیادی نیاز دارد. الگوهای ارزشیابی اثر پژوهش میتواند به ذینفعان کمک کند تا از آثار سرمایهگذاریها و اقدامهای پژوهشی خود اطمینان حاصل کنند. هدف این پژوهش ارائه الگو برای ارزشیابی اثر پژوهشها در حوزه مدیریت است، بر این اساس 20 الگو با جستجو موضوعی و استنادی شناسایی و به تناسب موضوع، ده الگو انتخاب و از نظر شاخصها، نوع اثر، عناصر، ابزار، زمان و سطح ارزشیابی مورد مقایسه قرار گرفتهاند و عناصر الگو بهوسیله مرور ادبیات استخراج و با مصاحبه، توزیع پرسشنامه و انجام فرایند تحلیل سلسله مراتبی و براساس معیارهای "میزان اهمیت"، "در دسترس بودن"و "قابلیت اندازهگیری" اولویتبندی و شاخصهای هر عنصر براساس میانگین وزنی نظرات انتخاب و معرفی شدند. این پژوهش از روشهای کمّی و کیفی استفاده کرده و از نظر هدف تصمیمگرا و در دسته تحقیقات کاربردی میباشد و تجزیه و تحلیل اطلاعات براساس روش تحلیل گسترش یافته چانگ انجام شده است. براساس نتایج مصاحبهها و با توسعه مدلهای پرکاربرد،"الگوی ارزشیابی آثار پژوهشهای مدیریتی» براساس نگرش سیستمی ارائه شده است. الگوی مذکور دارای 36 شاخص میباشد که براساس وزن نهایی در چهارچوب 6 عنصر خروجیهای علمی و آکادمی (0.237 )، پیامدهای سازمانی (0.219)، خروجیهای آموزشی (0.198)، پیامدهای مالی و اقتصادی (0.126)، استفاده در عمل یا فناوری (0.111) و آثار نمادین یا برندینگ (0.081) طبقهبندی شدهاند.
سیدمحمد مهدی جعفری
دوره 10، شماره 1 ، فروردین 1385، ، صفحه 91-110
چکیده
اسلام در روزگاری پدیدار شد که سراسر سرزمین جزیرهالعرب در زیر حکومت قبایل، دوران سختی را پشت سر میگذاشت. فرهنگ قبیله، آداب و رسومی را بر مردم تحمیل کرده بود که مردم در زیر بار آن توان راه رفتن، به رشد و تعالی دست یافتن و به مقصد انسانی رسیدن را از دست داده بودند.
اسلام از همان آغاز به از هم پاشیدن نظام قبیلگی و ویران کردن ساختار قبیله ...
بیشتر
اسلام در روزگاری پدیدار شد که سراسر سرزمین جزیرهالعرب در زیر حکومت قبایل، دوران سختی را پشت سر میگذاشت. فرهنگ قبیله، آداب و رسومی را بر مردم تحمیل کرده بود که مردم در زیر بار آن توان راه رفتن، به رشد و تعالی دست یافتن و به مقصد انسانی رسیدن را از دست داده بودند.
اسلام از همان آغاز به از هم پاشیدن نظام قبیلگی و ویران کردن ساختار قبیله همت گماشت و چون این ساختار کهنسال (و منظم در سراسر زندگی مردم) در مکه آسیبناپذیر و غیرقابل فروپاشی به نظر میرسید، پیامبر گرامی اسلام به یثرب هجرت کرد. یثرب جایگاه دو تمدن کهن یمنی و بنیاسرائیلی بود که آن دو تمدن نیز با گذشت سدهها، تحت تأثیر فرهنگ قبیلگی به صورت دو فرهنگ بسته و از ریشه گسسته درآمده بودند.
یثرب، «مدینهالنبی» نامیده شد که گویای پاگذاشتن عرب بدوی به مدنیتی نوین و مدیریتی مدنی بود. پیامبر (ص) با این شیوه توانستند تا در آنجا نظام قبیله را از هم جدا کنند. بنابراین تا سال هشتم هجرت، پس از تعلیم آیات وحی و جنگهایی چند، ساختار قبیله و مدیریت آن نیز از هم فرو ریخت. در نتیجه این فرهنگ که در ژرفای وجود سران قریش باقی مانده بود، پس از پیامبر تجدید سازمان کرد و زنده شد.
امام علی (ع) با رسیدن به خلافت و به دست گرفتن زمام امور مسلمانان، به تجدید حیات برنامه پیامبر اکرم (ص) کمر بست و به همه کارگزاران و فرمانداران خویش، شیوه اجرایی مدیریت (انسانی – اسلامی) مدنی را آموخت. حضرت علی (ع) با نوشتن «عهدنامه کشورداری» نوین به مالک اشتر، این مدیریت را با همه جزئیات ترسیم کرد که راهنمای عملی است برای مدیران همه عصرها، نسلها و در همه شرایط و جایها.
محمدعلی شمآبادی؛ سیدحمید خدادادحسینی
دوره 9، شماره 20 ، مهر 1384، ، صفحه 73-100
چکیده
در ورود به هزاره جدید، تغییرات با شتاب زیادی درحال رخ دادن است. امروز شباهتی به دیروز ندارد و فردا از امروز متفاوت خواهد بود. بنابراین شرکتهای موفق مجبور خواهند بود به سه امر مسلّم گسترش جهانیسازی، پیشرفتهای حیرتانگیز فناوری و بروز بینظمی در اقتصاد و تجارت بهوسیله فشارهای محیطی توجه کنند. در دهههای اخیر از طراحی الگوی بازاریابی ...
بیشتر
در ورود به هزاره جدید، تغییرات با شتاب زیادی درحال رخ دادن است. امروز شباهتی به دیروز ندارد و فردا از امروز متفاوت خواهد بود. بنابراین شرکتهای موفق مجبور خواهند بود به سه امر مسلّم گسترش جهانیسازی، پیشرفتهای حیرتانگیز فناوری و بروز بینظمی در اقتصاد و تجارت بهوسیله فشارهای محیطی توجه کنند. در دهههای اخیر از طراحی الگوی بازاریابی به منظور سازماندهی مسائل موجود در شبکه پیچیده عوامل تأثیرگذار در محیط رقابتی که انسان را قادر میسازد تا درباره آنها به شیوهای ساده فکر کرده و تصمیمهای مؤثرتری اتخاذ کنند، استفاده شده است.
این مقاله درصدد طراحی یک الگو برای بازاریابی صادراتی فرش دستباف ایران، بهعنوان یکی از کالاهای مهم صادراتی کشور است. با تکیه بر اصول و مبانی نظری و ضمن بهرهگیری از آرای صاحبنظران و دستاندرکاران مدیریت، صادرات و فروش هنرـ صنعت فرش دستباف ایران، مدل مفهومی تحقیق، طراحی و ارائه شده است. بر این اساس، با طراحی پرسشنامهای حاوی متغیرهای اصلی برای سنجش نظرها، اطلاعات از چهار گروه جامعه آماری جمعآوری شد. یافتههای تحقیق بیانگر وجود تفاوت معنادار در روابط و تأثیرات عوامل تشکیلدهنده الگو است، بهطوریکه مدل تحقیق، فرضیه اصلی و فرضیههای فرعی تحقیق جز در یکی از موارد مورد نظر، تأیید شدهاند. نتایج تحقیق حاضر، مبنایی را برای سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان صنعت فرش دستباف بویژه در امر صادرات فراهم میآورد.