پیام حنفیزاده؛ محمد رضا حنفیزاده؛ محسن خدابخشی
دوره 13، شماره 4 ، بهمن 1388، ، صفحه 141-164
چکیده
یکی از مهمترین مشکلات محققان بررسیکننده شکاف دیجیتالی ، نبود مجموعهای استاندارد از شاخصهایی است که اولاً شکاف دیجیتالی میان کشورها را به طور مناسبی اندازهگیری کند، ثانیاً آمار و اطلاعات آنها بتواند به وسیله بیشتر کشورها جمعآوری شود و ثالثاً بهعنوان یک پایه و استانداردی برای آمارهای قابل مقایسه جامعه اطلاعاتی استفاده ...
بیشتر
یکی از مهمترین مشکلات محققان بررسیکننده شکاف دیجیتالی ، نبود مجموعهای استاندارد از شاخصهایی است که اولاً شکاف دیجیتالی میان کشورها را به طور مناسبی اندازهگیری کند، ثانیاً آمار و اطلاعات آنها بتواند به وسیله بیشتر کشورها جمعآوری شود و ثالثاً بهعنوان یک پایه و استانداردی برای آمارهای قابل مقایسه جامعه اطلاعاتی استفاده شود.
در این مقاله چارچوبی از این نوع شاخصها - که شاخصهای اصلی شکاف دیجیتالی ذکر میشود- ارائه میشود تا بهوسیله آن بتوان از طریق تنظیم استانداردها و هماهنگسازی آمارها در سطح جهان، شکاف دادهای و آماری در زمینه شکاف دیجیتالی را کاهش داد.
مهمترین محدودیت برای استخراج این نوع شاخصها، نداشتن آمار و اطلاعات برای برخی شاخصهای در اغلب کشورها و در نتیجه عدم امکان استفاده از روشهای آماری برای استخراج آنها است. در تحقیق حاضر برای غلبه بر این محدودیت، از دانش و اطلاعات 45 مدل بینالمللی اندازهگیری شکاف دیجیتالی بهعنوان نظرات خبرگان استفاده شده است. این امر از طریق بهکارگیری روش آنتروپی و در نظر گرفتن اهمیت این مدلها محقق شده است. از مقایسه شاخصهای اصلی بهدست آمده و شاخصهای اصلی جهانی آشکار میشود که در شاخصهای اصلی جهانی به سه حوزه آموزش الکترونیکی، دولت الکترونیکی و توانمندسازهای دنیای شبکهای برای ارزیابی شکاف دیجیتالی توجه نشده است.